24 Mart 2007 Cumartesi

KATMERLİ

Bugünkü tarifimiz Kastamonu yöresinde sık sık yapılan ve çok iyi bilinen, bizde ki adıyla katmerli.
Milföy hamuru gibi tekrar katlanıp açıldığı için, piştikten sonra yaprak yaprak ayrılır.
Bazen içine kıymalı patates püreside koyup, kıvırıp açarak pişiriyoruz.
Bu katmerliyi ocağın üzerinde, teflon tava ile yapabilirsiniz.
Lezzetini arttırmak için tavadan almadan önce sıvı yağ yerine tereyağ sürebilirsiniz.
Ben yumuşak olması için piştikten sonra üst üste diziyorum.
Bizim evde pazar kahvaltılarında en sevilen hamur işi katmerlidir.
"Afiyetle Kalın"

KATMERLİ;
Malzemesi;
1 kilo un,tuz,
2 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Undan bir kase kadar açmak için ayırın.
Geri kalan unla su ve tuzunu ayarlayarak, kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlayın.


Hamurları büyük bezelere ayırın, ayırdığınız un yardımıyla hamurları açın.
Açtığınız yufkanın üzerine fırçayla sıvı yağ sürün, eğer iç malzemeli yapacaksanız, malzemeyi yufkayı kıvırmadan önce yerleştirin.
Yağladığınız yufkayı rulo yapıp, kıvırarak gül böreği gibi sarın.
Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayın.


Hazırladığınız yağlanmış, rulo yapılıp gül böreği gibi sarılmış hamurları teflon tavanızın boyutlarında tekrar açın.
Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, içine ikinci defa açtığınız yufkayı yerleştirip, pişirin.


Kızaran yufkanın arkasını çevirin, pişen tarafına sıvı yağ sürün.
Diğer tarafıda pişince isterseniz sıvı yağ, isterseniz tereyağ sürüp servis tabağına alın. Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...