15 Ağustos 2011 Pazartesi

DİKEN UCU KAVURMASI

Bu yıl pazarda görüp aldığım son yenilebilir ot, diken ucu oldu.
Diken ucunun yöresel ve bilinen pek çok adı var.
Diken ucu, diken mancarı, melevcen, merevcen, merucan, zimilaçi, saparna, Ordu'da melocan, Samsun'da kırçan, Kastamonu'da müzlimek.
Genelde pişirirken aynı yöntemler kullanılsa da turşusunun çok güzel olduğunu öğrendim.
Kısmetse turşusunu da seneye yaparız artık.
Pazarda fiyatı 5 Liraydı, yarım kilo aldım, bize fazlası ile yetti.
Pişirirken içine renkli bir görüntü vermesi için renkli Kaliforniya biberlerinden ekledim.
Not;
Sert olan sap kısımlarını fazla kullanmayın, kolay kolay pişmiyorlar.
"Afiyetle Kalın"
DİKEN UCU; (Diken gözü, diken otu, gıcır dikeni)
Özellikleri:
Sıcaklık ve kuruluğu birinci derecededir. Filizleri sebze olarak toplanır.

Bünyeyi kuvvetlendirici etkisi vardır.
Ağrı kesici özelliği vardır.
Böbrek ve mesanede olan taşları eritip idrar yolundan atılmasını sağlar.

Kullanım Şekli:
Kökleri çay gibi demlenerek kullanılır.
İğne ve diken batmış yararlın üzerine uygulanırsa dışarı çıkartıp yaraları iyileştirir. Haşlamasından yapılan şerbet idrarı söker.
Maydanoz ile kerevizle beraber damıtılıp içilirse bünyeyi kuvvetlendirir.
Ot tazeyken özsuyu çıkarılıp saflaştırdıktan sonra bir miktar şekerle kaynatılıp kıvama getirilir. Kullanılan karışım yukarıda sayılan tüm hastalıklara şifa verir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki

DİKEN UCU KAVURMASI;
Malzemeler;
Yarım kilo diken ucu,
2 adet kuru soğan,
Birer adet renkli biber,
2 adet domates,
Tuz, zeytinyağ. 


TARİFİ;
Diken uçlarını,
üzerinde karınca çıkma ihtimali yüksek olduğu için suyun altında iyice yıkayın. Sap kısımlarını ince, narin kısımlarını geniş olarak kesin. Kaynayan suyun içinde haşlayıp, süzün ve hemen soğuk suyun içine atın.
Tencerede küçük küçük doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurmaya başlayın.
İçine küçük doğradığınız renkli biberleri ekleyip, kavurmaya devam edin.
Domateslerin kabuklarını soyup, doğrayın ve tencereye ilave edin.
Haşlanıp süzülmüş, diken uçlarını da tencereye ekleyip, tuzunu ve istediğiniz baharatı (kırmızı pul biber gibi) ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Eğer sapları pişmemişse 1 çay bardağı su ilave edip, kısık ateşte biraz daha pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

4 yorum:

  1. Eline sağlık hiç duymamıştım bu otu Fethiyede otlar boldur ama ben rastlamadım.Lezzetli olmalı sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bu sene koyde annem de yapti bizim icin,soguk soguk yemesi harikaydi,senin de ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Hiç duymadığım bir ot. Ama faydlarına bakılırsa yenilmesi gereken de bir ot. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Adsız18:54

    Bizim evde herzaman yapılır. Bana göre lezzeti muhteşemdir. Şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...