18 Aralık 2017 Pazartesi

PIHTI

Muhterem'le Afiyetle
Evet, yanlış okumadınız, bugünkü tarifimin adı: PIHTI
Pıhtı Kastamonu mutfağına ait, kafa eti ile yapılan bir yemek.
Kafanın iyice haşlanmasından sonra etlerinin çıkarılması, piştiği et suyu, sirke ve sarımsak ile biraz kaynattıktan sonra dondurulması ile hazırlanıyor.
Donması için dondurucuya girmesine gerek yok, buzdolabında 1 gün bekleyince doğal jölesi sayesinde kalıp gibi oluyor.
Yerken ısıtılmadan bu jöleli hali ile tüketiliyor.
Çocukluğumda rahmetli ananem bu yemeği yapardı, ben oradan bu yemeği hatırlıyorum.
Bu yıl Kurban Bayramı yaz aylarına denk gelince bizde bayramı köyde geçirdik.
Köyde kurban kesme işleri şehirden çok daha kolay oluyor.
Köyde kurban kesilince kafa kısmı büyük bir itina ile soyuldu, tüylerinden temizlendi.
Hatta bu iş için hayvanın kendi dili kullanıldı.
İçinde ki ete kolay ulaşabilmek için bir kaç parçaya bölündü.
Dışarı da ateş yakıldı ve büyük bir kazanın içinde neredeyse bütün bir gün kaynatılarak pişirildi.
Ben bu işlemler yapılırken işin sonunda pıhtı yapılacağını bilmiyordum.
Pıhtı yapılacağını bilseydim, bütün bu aşamaların resmini de çekerdim.
Sonra akşam eşimin abisine oturmaya gittik, yengem kafa etiyle pıhtı yapacağını söyledi.
Bende hemen bu fırsatı değerlendirdim ve o an yanımda fotoğraf makinem olmadığı için cep telefonumla yapım aşamasının resimlerini çektim.
Kafa eti o gece hazırlandı, buzdolabına kaldırıldı.
Ertesi gün yine bayram olması sebebiyle yoğun bir gün geçirdik.
Akşam saat 22.30 gibi bana "pıhtıyı yemek istiyoruz, şekli bozulmadan resmini çekmek ister misin?" diye haber geldi😨
Akşamın o saatinde böyle bir yemek nasıl yenir? diye şaşırsam mı, bu karanlıkta ben nasıl resim çekicem diye üzülsem mi bilemedim😞
Mecburen hemen fotoğraf makinemi alarak yengemlere geçtim.
Pıhtıyı bulunduğu tencereden servis tabağına aktardım.
Loş ışıkta, flaşlı-flaşsız onlarca resim çekerek en iyi şekilde resmini çekmeye çalıştım.
Benim niyetim, bu yemeğin resmini ertesi gün gündüz saatlerinde, gün ışığında, manzara eşliğinde çekmekti.
Resimlerin kusuruna bakmayın, yöresel bir yemeği kayıt altına alma çabalarımı hoş görün 😊



Kastamonu'nun geleneksel yemekleri
Pıhtı tarifini vermeden önce "başka yörelerde biliniyor mu acaba?" diye merak ettim ve biraz araştırma yaptım.
Çok ilginçtir bu şekilde ve bu isimle Türkiye de bir tek Kastamonu da biliniyor.
Daha ilginç olanı ise "Pıhtı Soup" adında Yunanistan da, "Pihtije" adında da Sırbistan ve civarında biliniyormuş.
"Afiyetle Kalın"

pıhtı yemeği Kastamonu
PIHTI;
Not: Tarifi genel anlamıyla vereceğim, miktar çok olduğu için ölçü veremiyorum.
Malzemeler;
Büyük baş veya küçük baş havyanın kafası ve dili,
Sarımsak,
Sirke,
Tuz.

PIHTI TARİFİ;
Kafayı ve dili iyice temizleyin, bol su ile yıkayın.
Büyük bir tencerenin veya kazanın içine yerleştirin.
3-4 saat, etler kemiğinden kolayca çıkacak  kadar pişirin.
Not;
Su kaynarken üzerinde oluşan tortusunu yani kefini sık sık alıp atın. 
Pişen kafayı sudan çıkarıp, iç kısmında ki etleri çıkarın.
Dilin dışında ki kılıf kısmını çıkarın.
İri parçalar halinde doğrayın.

Hazırladığınız etleri daha küçük bir tencereye yerleştirin.
İçine istediğiniz miktarda (bol olması önerilir) sarımsak doğrayın.

pıhtı tarifi
Etlerin haşlandığı sudan tencereye su ilave edin.
Bu miktar etin üzerini geçecek kadar olmalıdır.
Damak tadınıza uygun miktarda tuz ekleyin.
Sirke ekleyin.
Bu hali ile 10-15 dakika kaynatın.
Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.
Buzdolabında 1 gün bekletin.

Kemik suyunun içinde ki ilik ve jölemsi yapı sayesinde yemek tencere de kalıp gibi olur.
Tencereyi servis tabağına ters çevirerek aktarın.

Kastamonu yöresel yemekleri
"Afiyet Olsun"

1 yorum:

  1. FETİ Demirkaya14:31

    ELBETTE BİZDEDE VAR AYANCIK SİNOP RAHMETLİ ANNEMİN ELİNDEN TÜM KÖY HALKI SEVEREK YERDİ GENELDE KİSLARI YAPILIR ☹️☹️🥀

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...